kykburs | Konular | Kitaplar

kyk burs

Kyk Burs Sonuçları Sorgulama 2018



2018 -2019 kyk burs sonuçlarını öğrenmek için tıklayın

2018 KYK YURT İÇİNDE YÜKSEKÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN BURS/KREDİ SONUCU İÇİN TIKLAYINIZ


Yurtkur tarafından yükseklisans doktora master ve üniversite öğrencilerine verilen öğrenim kredisi ve devlet bursu olarak ta bilinen geri ödemesi olmayan burs sonuçları açıklandığı zaman detaylara sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

2018 YURT DIŞINDA YÜKSEKÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN BURS/KREDİ SONUCU İÇİN TIKLAYINIZ

TAAHHÜTNAMENİZİ E-DEVLET ŞİFRENİZ İLE ONAYLAYABİLİRSİNİZ.

KYK Bursu Ne Zaman Kesilir

HANGİ DURUMLARDA KYK BURSU KESİLMEKTEDİR?

• Başarısız olması,
• Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması,
• Kesin hükümle mahkum olması,
hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

Kyk Bursu ve Başbakanlık Bursu Aynı mı?

1. BAŞBAKANLIK BURSU İLE YÜKSEKÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMUNUN VERDİĞİ BURS AYNI MIDIR?

5102 sayılı kanun ile 2004-2005 Öğretim yılından itibaren Başbakanlık bursu dahil bazı kamu kurumları tarafından verilecek burslar Kurumumuz tarafından ödenmektedir.

Başbakanlık bursu yeni adı ile kyk bursu gençlik ve spor bakanlığına bağlı kredi yurtlar kurumu tarafından karşılıksız olarak ödenen burstur..üniversite öğrencileri tarafından burs başvuru dönemlerinde başvuru yapılmakta ve burs almaya hak kazanan öğrencilere her yıl ocak ayı itibari ilde ödenmektedir

KYK Öğrenim / Katkı Kredisi ve Burs Alanlar (Üniversiteler için)



KYK Öğrenim / Katkı Kredisi ve Burs Alanlar (Üniversiteler için) için tıklayın

Üniversite yönetimleri kyk kredi ve burs alan öğrenci sorgulamasını bu ekrandan yapabilirler..hangi öğrenciler kyk dan kredi yada burs alıyor tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz..size verilen kullanıcı adı ve şifrenizi girdikten sonra resimdeki kodları ilgili yerlere yazarak giriş yapabilirsiniz

KYK Bursu Geri Ödenir mi

BURSUN GERİ ÖDENMESİ

• Kurum gerekli gördüğü takdirde burs alan öğrencilerin belge veya durumlarını araştırabilir. Araştırma sonucunda öğrencinin belgelerinde veya durumunda gerçeğe aykırı bir hususun tespit edilmesi halinde bursu kesilir. Ödenen bursların tamamı öğrenim kredisi borcuna dönüştürülerek, 18/01/1997 tarihli ve 22881 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenen esaslara göre tahsil edilir.
• Öğrenim görmekte olduğu öğretim kurumundan en az bir yarıyıl uzaklaştırma cezası alanların bursları, ceza aldığı tarih itibariyle kesilir. Verilen disiplin cezasının öğretim kurumunca geç bildirilmesi halinde ise cezanın verildiği tarihten sonra yapılan ödemeler, Burs, Kredi Yönetmeliğin 31 inci maddesi hükmüne göre tahsil edilir.

KYk Bursu Ne Zaman Krediye Çevrilir

BURS ALAN ÖĞRENCİLERE BAŞARISIZLIK VEYA VAZGEÇME SEBEBİYLE ÖĞRENİM KREDİSİ VERİLMESİ

Öğretim kurumunca başarısız olduğu bildirilen öğrencilerin bursu kesilir ve tekrar burs verilmez. Bursu kesilen öğrencilere burslarının kesildiği tarihten itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliğinde belirlenecek esaslara göre kredi verilebilir.

Burs almaktan vazgeçen öğrencinin bursu, vazgeçtiği tarihten itibaren kesilir ve bir daha burs verilmez. Ancak bursun kesildiği tarihte öğrenim kredisi almak isterse Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Öğrenim Kredisi Yönetmeliği hükümlerince kredi verilebilir.

KYK Bursu Kesilme Sebepleri

Kyk BURSUN KESİLME SEBEPLERİ

• Başarısız olması,
• Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi,
• Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması yada öğretimine bir yıl ara vermesi,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması,
• Kesin hükümle mahkum olması
hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.

KYK Burs Öncelik Belgeleri

Burs Öncelik Belgeleri

• Şehit veya gazi çocuğu ile 5510 Sayılı Kanun hükümleri gereğince; malullük, vazife malullüğü veya harp malullüğü aylığı alanların çocukları ile vazife malullüğü aylığı bağlanması gerekirken ölenlerin çocukları (Burs için Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak belge)
• Özür durumuna göre tüm vücut fonksiyon kaybı oranı %40’ın üzerinde olduğu tespit edilen özürlü öğrenciler (Burs için tam teşekküllü devlet hastanesinden alınacak rapor)
• Lise ve dengi öğrenimlerini yetiştirme yurtlarında tamamlayanlar (Burs için T.C. Başbakanlık Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumundan alınacak belge)
• Darüşşafaka Lisesinden mezun olanlar, (Burs için Darüşşafaka Lisesinden alınacak belge)
• 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun 21 nci Maddesi kapsamında ki terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrenciler ve ölenlerin çocukları (Burs için Valilikten alınacak belge)

Kyk İlk Defa Burs Alacakların Yapması Gereken İşlemler

Üniversiteye ilk defa kayıt yaptıran öğrencilerin burs/öğrenim kredisi müracaatları, ÖSYM sonuçları açıklandıktan sonra Kurumun www.kyk.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.

Ara sınıf, ön kayıt, özel yetenek, master-doktora öğrencilerinin müracaatları da www.kyk.gov.tr web adresinden kabul edilmektedir.

Burs / öğrenim kredisi müracaatında bulunan öğrencilerden sadece öncelik belgesi istenilmektedir. Diğer beyan edilen bilgilere dair belgeler ise istenmemekte olup, beyan edilen bilgilere ait kontroller ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından web ortamında veya manyetik ortamda alınarak,yapılmaktadır.İstenilen belgeler öğrencilerin öğretim kurumlarında ve Kurumun www.kyk.gov.tr adresinde ilan edilmekte, Açıköğretim Fakültesi öğrencilerinin ise adreslerine duyuru yapılmaktadır.

Kyk Bursu Kimlere Verilir

Burs nedir ?

T.C. vatandaşı yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/kredi verilmesine ilişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen paradır.

Burstan yararlanacak öğrenciler,

• Ön lisans öğrencileri,
• Lisans öğrencileri,
• Açık Öğretim öğrencileri,(Sadece öncelikli öğrenciler; şehit veya gazi çocuğu,anne ve babası her ikisi de ölü olanlar vb.)
• İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler,( intibak veya hazırlık sınıfında burs verilmez.)
• Yüksek Lisans(Master ve Doktora) öğrencileri,(hazırlık sınıfında burs verilmez)
• Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
• LYS sonucunda sayısal, sözel, eşit ağırlık ve yabancı dil dallarında ilk 100'e giren öğrenciler,(öncelikli olarak),
• Üniversite kontenjanından bildirilen öğrenciler,
• Ülke adına müsabakalara katılan, Milli olmuş Amatör Sporcu olan öğrenciler,

Kyk Burs ve Kredi Alan Öğrencilerin Yapması Gerekenler 2018



Öğrenim Kredisi Kredi Yurtlar Kurumu tarafından açıklandı Burs, Öğrenim Kredisi ve Katkı kazananlar listesinden sonra öğrencilerin en fazla sorduğu şey şimdi hangi işlemler yapılacak olması. Burs, Öğrenim Kredisi yada Katkı almaya hak kazandısanız aşağıdaki sırayla işlemleri yapmanız gerekmekte.

Öğrenim Kredisi yani Öğrenci Kredisi çıkan ancak almak istemeyen kyk kredi burcu öğrenciler Senet işlemlerini yaptırmazlarsa herhangi bir ödeme almaya hak kazanmaz ve geri ödeme yapmak durumunda da kalmaz. Bu şekilde istekleri olan öğrencilerin Öğrenim Kredisi için bir yere başvurmaları gerekmiyor. Sadece hiçbir evrak teslim etmesinler yeterli.


Öğrenim Kredisi

Yüksek Öğrenim Kredisi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden öğrenim kredisi yada karşılıksız burs yani başbakanlık bursu almaya hak kazanan öğrencilerin burs ve kredi onay işlemi yapmaları gerekmektedir..

KYK Öğrenim Kredisi Hakkında Soru ve Cevaplar

Bu sene Burs – Öğrenim Kredisi Kazandım. Ödemeler Ne Zaman Başlayacak. Toplu Ödeme Alacak mıyım?Bu sene ilk kez BURS – Öğrenim Kredisi alacak olanların ödemeleri Ocak ayında yatmaya başlayacaktır.

Toplu ödeme vs. olmayacaktır. Devlet tarafından belirlenen Burs – Öğrenim Kredisi ödemesi normal bir şekilde yapılacaktır. Burs sistemi okulların açılması ile değil Ocak ayı ile başladığı için EK veya TOPLU ödeme gibi bir durum yoktur.

Evraklarını teslimatta sıkıntı yaşayıp Ocak ayında Öğrenim Kredisi alamayanlar Şubat veya Mart ayında ödeme alacaklardır. Ödeme almadıkları aylar Ocak ayından itibaren hesaplanıp hesaplara yatacaktır.

Burs – Kredi Hesabımda 1040 TL Fazla Ödeme Var. Bu Ne Anlama Geliyor Öğrenim Kredisinde..

Bu ödeme daha önce BURS alırken başarısızlık sebebiyle Öğrenim Kredisi ne dönüşenlere gelen bir ödemedir. Herkese gelmedi ne yazık ki. AB ve KYK arasında yapılan bir protokole göre hesaplara Öğrenim Kredisi yattı.

Kyk Burs Miktarı ve Burs Ödemeleri




ilk defa burs alan öğrencilerin bursları Ocak ayından itibaren
başlamakta. KYK Burs ödemeleri her ayın 25′inde yapılmakta. (yeni öğrenciler için). Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı gereği 2015 Ocak ayından itibaren Türkiye Burslusu öğrencilere ödenecek aylık burs miktarlarına zam yapılmıştır, burs alacak olan öğrencilere duyurulur..

Önceki yıllarda 330 lira olan burs-kredi 2016 yılında 400 lira oldu.

Yüksek lisans öğrencilerinin burs-kredi miktarı 660 liradan 800 liraya çıkarıldı.

Doktora öğrencilerinin burs-kredi miktarı 990 liradan 1200 liraya yükseltildi

2017 yılı için verilen burs ve kredi miktarları:

Lisans ve Önlisans Öğrencileri : 425TL

Yüksek Lisans Öğrencileri : 850 TL

Doktora Yapan Öğrenciler : 1275 TL

Geçmiş Yıllarda Burs/Kredi Miktarları


Burs Miktarı 2015 ve Burs Ödemeleri
a. Doktora Öğrencisi: 1.100 TL
b. Tıpta Uzmanlık: 1.100 TL

Kyk Bursu Ne Zaman Kesilir

Yurtkurdan burs alan öğrencilerin bursunun kesilme nedeni

Kyk BURSUN KESİLME SEBEPLERİ

• Başarısız olması,
• Öğretim kurumundan ayrılması, çıkarılması veya geçici olarak uzaklaştırılması,
• Vazgeçme, izin alma, kayıt dondurma,
• Sağlık sebebiyle öğretim kurumuna devam etmemesi,
• Öğretim kurumunu değiştirmesi esnasında, eski öğretim kurumunda bir yıl başarısız olması yada öğretimine bir yıl ara vermesi,
• Öğretim kurumunun kapatılması,
• Kurum yurtlarından süresiz çıkarılma cezası alması,
• Asgari ücret düzeyinde devamlı gelirle çalışması,
• Kesin hükümle mahkum olması
hallerinde öğrencilerin bursu kesilmektedir.